Hantverksdesign

Ny rullstol med markant bättre köregenskaper

Comfortrullstol Balance

När Hantverksdesign beslöt att utveckla en ny specialrullstol kontaktade man Oxyma. Målsättningen var att göra en rullstol med bättre ergonomiska förutsättningar för både brukare och vårdare. Dessutom optimerades konstruktionen för rationell tillverkning i Hantverkdesigns egen produktionsanläggning.

Vi bidrog med: Produktstrategi, projektledning, industridesign och mekanikutveckling

Dela

Oxyma ger specialrullstol ergonomiskt lyft och bättre köregenskaper

Hantverksdesign är specialiserade på hjälpmedel och komfortrullstolar sedan många år. Förutom bekvämlighet finns det en rad kravspecifikationer och ett medicintekniskt direktiv som styr utformningen av produkterna, något som Hantverksdesign väl känner till. Lösningarna som Oxyma tog fram behövde också anpassas för produktionsanläggningens resurser och utrustning. Därför blev det ett tätt samarbete i projektet, och Oxymas konsulter satt på plats hos Hantverksdesign under konstruktionsfasen för att underlätta snabba avstämningar med produktion.

Stabilitet och ergonomi


Med utgångspunkt i användarstudier började Oxyma utforma förslag på olika områden.

- För att förbättra rullstolens körbarhet och balans jobbade vi mycket med tyngdpunkten. Eftersom tyngdpunkten förändras beroende på hur patienten sitter i stolen med olika lägen på sits, ryggstöd och benstöd så fick vi räkna en hel del för att få både bra stabilitet och ergonomi, berättar Erik Björk som är konstruktör på Oxyma. 

Reglagen som används för att justera rullstolen måste också vara lätta att komma åt för både patient och vårdare. Även här fick Oxyma gnugga geniknölarna för att hitta riktigt bra lösningar.

- Andra förbättringar som vi har åstadkommit är att knäledsmekanismen i rullstolen har blivit mycket bättre i liggläge. Nu slipper man justera längden på fotplattan när man byter till liggläge. Även dynor och armstöd har fått ett lyft rent ergonomiskt.

Flexibelt grundutförande

Ronny Melander som är vd på Hantverksdesign är nöjd över resultatet.

- Den nya rullstolen har fått markant bättre köregenskaper, och vi har fått höra att brukarna är väldigt glada för det. Samtidigt har vi lyckats bygga in en flexibilitet i stolen som gör att den kan anpassas för olika brukare och behov.

Att den nya rullstolen lätt ska kunna förändras för olika brukare och behov var ytterligare ett krav eftersom det håller nere tillverkningskostnaderna utan att tumma på bredden i sortimentet. Här kom Oxymas erfarenhet inom modularisering och effektiv produktionsmetodik till nytta. Dessutom anpassade Oxyma konstruktionen efter Hantverkdesigns produktionsresurser på ett rationellt sätt berättar konstruktören Erik Björk:

- Hantverksdesign är duktiga på plåt, svets och bockning och har en egen lackverkstad för att få riktigt snygg finish på sina produkter. Vi tog fasta på det och utgick från plåtkonstruktioner. Genom att använda bockade rör i chassit fick rullstolen ett modernt och dynamiskt utseende. 

Oxyma har både bredd och spets


Ronny Melander är nöjd med resultatet och beskriver varför han valde Oxyma:

- Oxyma har bred kompetens som täcker hela vägen från projektledning till konstruktion. De har också spetsen på beräkningar och modellering, och inte minst - mer kapacitet. För oss som jobbar med det löpande arbetet är det ibland svårt att få tid till större utvecklingsprojekt.