Nilar

Oxyma utreder och produktutvecklar Nilars unika industribatterier

Industribatteri

Nilar har utvecklat en ny typ av industriella batterier med nickelmetall-hydridteknik som ger batteriet flera unika egenskaper. Oxyma fick förtroendet att finslipa konstruktionen, industrialisera produkten och skapa förutsättningar för en affärsmässig framgång.

Vi bidrog med: Produktstrategi, beräkning, projektledning, industridesign och mekanikutveckling

  • Avslutat 2012-08-09
  • Kund Nilar
Dela

Oxyma utreder och produktutvecklar Nilars unika industribatterier

Nilars nya batterier gör det möjligt att få ut högre effekt och ett jämnare strömflöde genom batteriet, och därmed passar batteriet särskilt väl i elhybridapplikationer. Batteriet kan också användas som energilager och kan till exempel ta tillvara på bromskraften i en lastbil när den startar igen. Batteriet är dessutom mindre, samtidigt som det har längre livstid än andra batterier på marknaden.

- Vi hade en produkt som tillverkats i större volymer som prototyp. Nu behövde vi hjälp med att sätta produkten i serietillverkning, vi ville finslipa den mekaniska konstruktionen och få hjälp med skicklig industridesign. Därför kontaktade vi Oxyma, berättar Lars Fredriksson som är en av Nilars grundare.

”Arbetade affärsfokuserat enligt Oxymas sätt att jobba”


Jörgen Larsson som är senior projektledare på Oxyma berättar hur arbetet gick till:

- Vi har ett affärsfokuserat förhållningssätt till produktutveckling och började fånga in kunskap om batteriet och batterimarknaden genom att intervjua nyckelpersoner på Nilar, både säljansvariga och produktansvariga i USA och Sverige. I den här fasen lade vi snabbt märke till att det behövdes kompletterande tester av batteriet och vi designade testmetoder och testutrustning för att utvärdera mekaniken och batteriets funktion. Därefter tog vi fram en strategisk utvecklingsplan som visar hur batteriet ska vidareutvecklas baserat på de förändringar vi föreslog.

När Oxyma fick acceptans på planen gick projektet vidare in nästa fas. Nu var det dags att ta fram konceptuella förslag på förbättrad batterikonstruktion och industridesign. Tiden var knapp, och det gällde för Oxyma att arbeta både snabbt och effektivt för att hålla Nilars tidplan för serietillverkning.

Nära samarbete med kund och leverantörer


För att få närhet till leverantörerna och hålla nere ledtiderna strävade vi efter att välja svenska företag inom till exempel gummitillverkning och prototyptillverkning. Det resulterade också i en rak och enkel kommunikation, säger projektledaren Jörgen Larsson. Jörgen berättar också att uppdraget för Nilar har varit både spännande och dynamiskt i en händelserik Green Tech-sektor.

För Nilar är det första gången man arbetar med konsulter i ett utvecklingsprojekt, och Lars Fredriksson är generös med superlativerna när han sammanfattar uppdraget:

– Oxyma stöttade oss med mycket kompetent projektledning som såg till att det var bra framdrift i projektet, och riktigt duktig industridesigner som dessutom tillförde ny funktionalitet i batteriet. Vi är väldigt nöjda med samarbetet och resultatet!