Pannlampor, kompasser och mycket mer för livet utomhus

Silva

Uppdrag

Mekanikutveckling och design av framför allt pannlampor, men även kompasser.

image

För livet utomhus

Det finns nog inte en nu levande svensk som inte någon gång har hållit en Silva-kompass i handen. Något som vi delar med många människor  runt om i världen.

 

Silva har lett människor rätt sedan 1930-talet. Det var då två orienterare uppfann den vätskefyllda kompassen. Samma årtionde lanserade Silva sin första pannlampa.

 

Idag är Silva världsledande på ett brett sortiment produkter inom fem tydliga huvudområden; orientering, löpning, längdskidåkning, cykel och friluftsliv och har vunnit många priser för sina produkter.

 

– Vi förnyar och förbättrar oss ständigt och kompletterar, breddar och fördjupar sortimentet inom våra områden. Vi drivs av det och marknaden kräver det, säger Mattias Jacobsson, utvecklingschef, som jobbat på Silva i 20 år. 

 

Ett långsiktigt samarbete 

Med egen industridesigner och insatser från Oxymas designers och konstruktörer, lyhördhet för användarnas behov och en fastlagd utvecklingscykel, lanserar Silva nya produkter varje år, både höst och vår. 

 

– Eftersom teknikutvecklingen går så fort, finns alltid möjlighet att förbättra, tillföra nya egenskaper och ny design.

 

Lysdioderna, som vi använder i pannlamporna utvecklas mycket snabbt och blir bättre varje år, berättar Johan Anséhn, produktutvecklare och konstruktör på Oxyma, som har haft ett tätt samarbete med Silva i ett par år.

 

Uppdraget för Oxyma började för fem år sedan, då Silva behövde hjälp med mekanik och design, framför allt av pannlampor, men även av kompasser. Joakim Nordström, kundansvarig på Oxyma, var med från början.

 

– Silva är ett starkt och framgångsrikt varumärke med ett tydligt formspråk och de ställer stora krav på produkterna, säger Joakim Nordström.

Kvalitet och tillgänglighet 

En viktig framgångsfaktor är den nära dialogen med användarna. Proffsen kräver kvalitet och prestanda i alla delar – både i form och funktion.

 

Produkterna måste funka i vått och torrt. De kan vara skillnaden mellan att vinna och förlora.

 

En orienterare måste ha en pannlampa med en stark ljuskägla som lyser upp framåt och en som är svagare som riktas mot fötterna, egenskaper som är nödvändiga även för cyklister, löpare och skidåkare.

 

Silva har pannlampor för alla och i alla prisklasser, från enkla till superavancerade.

 

– Vi har ett nära samarbete med många idrottsmän, till exempel inom orientering, där vi känner hela eliten. Landslaget testar våra produkter . Och vi har testgrupper med både proffs och vanliga utövare, berättar Mattias Jacobsson. 

 

Det är inte förvånande att Silva vunnit en lång rad priser för sina produkter. Likväl som kunderna ställer krav på Silva, ställer Silva krav på kvalitet och kompetens hos sina konsulter.

 

– Vi känner varandra väl och har lärt oss vad som är viktigt för Silva. Att omsätta designerns intentioner till en fungerande produkt, inom budgetramar och praktiska förutsättningar, är utmaningen.

 

– Det är en balans mellan design, funktion, användarvänlighet och kostnadsoptimering. Silva säger ifrån när de inte är nöjda och vi ifrågasätter från vårt håll. En sådan god relation är väldigt utvecklande, avslutar Johan Anséhn.

 

 

 

Vill du att vi ska kontakta dig?

Detta är ingen korrekt epost-adress.

Formuläret kunde ej skickas.

Ditt meddelande kunde inte skickas. Försök igen!

Ditt meddelande har skickats.

Relaterat innehåll

Kontakt

Tjänster

Karriär