Ferroamp möjliggör snabbladdning av elbilar

Ferroamp

Uppdrag

Möjliggöra snabbladdning av elbilar på avlägsna platser och när nätet inte räcker.

image

Ferroamp möjliggör snabbladdning av elbilar där nätet inte räcker till!

Svenska Ferroamp Elektronik AB grundades år 2010 av Björn Jernström, baserat på den nu patenterade innovationen som förbättrar användningen av en trefasleverans, ACE – Adaptive Current Equalization.

 

Genomförandet av ACE-tekniken krävde en intelligent dubbelriktad trefasomriktare som utvecklades inom företaget.

 

Konceptet har under de senaste åren utvecklats till ett modulärt system baserat på en lokal DC nanogrid som möjliggör en flexibel integration av solceller, energilagring, småskalig vindkraft och laddning av elfordon.

 

Vid event som idrottsevenemang festivaler osv finns vanligtvis inte tillräckligt mycket effekt tillgänglig för snabbladdning av elfordon.

 

För att kunna erbjuda snabbladdning när kapacitetsbehovet under en kort tid blir stort, ofta på avlägsna platser inledde Vattenfall och Ferroamp ett samarbete som resulterade i en mobil laddstation.

 

 

 

Laddstationen ryms i en container och kan enkelt transporteras till utvald plats. Laddstationens energilager fylls kontinuerligt från det tillgängliga nätet och kan sedan snabbladda upp till 8 fordon parallellt.

 

Utmaningarna i projektet var främst att bygga mobila lösningar som innehåller stora batterier, som är säkra och uppfyller alla regulatoriska krav samt regelverk för transport av farligt gods.

 

Även integrationen av batterier, snabbladdare, kraftelektronik och mjukvara i ett system. Det fanns ett behov av nya komponenter som delvis utvecklades inom projektet med nya gränssnitt, kommunikation och styrning.

 

”Resultatet blev som vi tänkt oss, ett mobilt energilager som enkelt kan transporteras ut och tillhandahålla snabbladdning till 8 bilar per mobilladdare.

 

På längre sikt hoppas vi bygga fler med nya funktionaliteter där konceptet kan anpassas till en rad varianter och användningsområden som exempelvis reservkraft.”

 

Björn Jernström, Grundare och CTO

Vill du att vi ska kontakta dig?

Detta är ingen korrekt epost-adress.

Formuläret kunde ej skickas.

Ditt meddelande kunde inte skickas. Försök igen!

Ditt meddelande har skickats.

Relaterat innehåll

Kontakt

Tjänster

Karriär