Balance - specialrullstol får ett ergonomiskt lyft

HD Rehab

Uppdrag

Utveckla en ny specialrullstol med bättre ergonomiska förutsättningar för både brukare och vårdare. Utöver det skulle även konstruktionen för rationell tillverkning optimeras i Hantverksdesigns egen produktionsanläggning.

image

Ergonomiskt lyft och bättre köregenskaper

HD Rehab är specialiserade på hjälpmedel och komfortrullstolar sedan många år tillbaka. 

 

Förutom bekvämlighet finns det en rad kravspecifikationer och ett medicintekniskt direktiv som styr utformningen av produkterna. 

 

Lösningarna som Oxyma tog fram behövde anpassas för produktionsanläggningens resurser och utrustning.

 

Det resulterade i ett tätt samarbete i projektet, där Oxymas produktutvecklare satt på plats hos HD Rehab under industrialiseringsfasen för att underlätta snabba avstämningar i produktionen. 

 

Stabilitet och ergonomi

Med utgångspunkt i användarstudier började Oxyma utforma förslag på olika områden. 

 

– För att förbättra rullstolens körbarhet och balans jobbade vi mycket med tyngdpunkten. Eftersom tyngdpunkten förändras beroende på hur brukaren sitter i stolen, med olika lägen på sits, ryggstöd och benstöd, fick vi räkna en hel del för att få både bra stabilitet och ergonomi, berättar Erik Björk, konstruktör på Oxyma.  

 

Reglagen som används för att justera rullstolen måste också vara lätta att komma åt för både brukare och vårdare. Även här fick Oxyma gnugga geniknölarna för att hitta riktigt bra lösningar. 

 

– Andra förbättringar som vi har åstadkommit är att knäledsmekanismen i rullstolen har blivit mycket bättre i liggläge. Nu slipper man justera längden på fotplattan när man byter till liggläge. Även dynor och armstöd har fått ett lyft rent ergonomiskt.  

 

Flexibelt grundutförande 

HD Rehabs vd Ronny Melander är nöjd med resultatet. 

 

– Den nya rullstolen har fått markant bättre köregenskaper, och vi har fått höra att brukarna är väldigt glada för det. Samtidigt har vi lyckats bygga in en flexibilitet i stolen som gör att den kan anpassas för olika brukare och behov, berättar han.  

 

Att den nya rullstolen lätt ska kunna förändras för olika brukare och behov var ytterligare ett krav eftersom det håller nere tillverkningskostnaderna utan att tumma på bredden i sortimentet.

 

Här kom Oxymas erfarenhet inom modularisering och effektiv produktionsmetodik till nytta.

 

Dessutom anpassade Oxyma konstruktionen efter HD Rehabs produktionsresurser på ett rationellt sätt förklarar konstruktören Erik Björk: 

 

– HD Rehab är duktiga på plåt, svets och bockning och har en egen lackverkstad för att få riktigt snygg finish på sina produkter. Vi tog fasta på det och utgick från just plåtkonstruktioner. Genom att använda bockade rör i chassit fick rullstolen ett modernt och dynamiskt utseende. 

 

– För oss som jobbar med det löpande arbetet är det ibland svårt att få tid till större utvecklingsprojekt. Oxyma har bred kompetens som täcker hela vägen, från projektledning till konstruktion. De har också spetsen på beräkningar och modellering, och inte minst – mer kapacitet, avslutar Ronny Melander. 

 

 

Vill du att vi ska kontakta dig?

Detta är ingen korrekt epost-adress.

Formuläret kunde ej skickas.

Ditt meddelande kunde inte skickas. Försök igen!

Ditt meddelande har skickats.

Relaterat innehåll

Kontakt

Tjänster

Karriär